Shakshouka (czytaj: szakszuka)

To danie znane w znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. Pierwszy raz jadłam to przepyszne śniadanie w Marrakeszu i od tego czasu, często pojawia się na moim domowym stole. Chociaż muszę przyznać, że tylko w sezonie nasze, polskie pomidory dają podobny smak co tamten oryginalny. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Skakshouka to świetny pomysł na pożywne śniadanie, szybki lunch lub kolację na ciepło…

Poniżej przedstawiam Wam najprostszy i najszybszy przepis na przygotowanie tego dania. Możecie je także wzbogacić o inne warzywa na przykład bakłażana, cukinię, paprykę lub jakiś dodatek mięsny, wtedy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący.

img_1920

Processed with MOLDIV

shakshouka

Udostępnij: