SIBO – objawy

Umieram po wszystkim, co zjem. Dlaczego mam wzdęcia, czuję ciężkość w nadbrzuszu czasem nawet tuż po przebudzeniu?
Brzmi znajomo?

Zastanów się, czy któreś z poniższych dolegliwości nie są Ci obce:

  • wzdęcia
  • gazy
  • wzdęcia bez gazów
  • ból brzucha
  • biegunki lub zaparcia (często naprzemiennie)
  • refluks/zgaga
  • mdłości
  • bóle głowy
  • astma
  • depresja
  • trądzik oraz trądzik różowaty
  • chroniczne zmęczenie
  • nietolerancje pokarmowe
  • zespół jelita drażliwego

SIBO – przerost bakteryjny w jelicie cienkim – co to takiego?

Jedną z możliwych i jak się okazuje co raz częściej występujących przyczyn takich objawów jest SIBO, czyli zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim.

Niech zgadnę… słyszysz o tym pierwszy raz?
Niestety mało kto słyszał, a jeszcze mniej osób zdiagnozowało. Myślę, że warto to zmienić.

W dużym skrócie SIBO jest sytuacją gdy w jelicie cienkim dojdzie do przerostu flory bakteryjnej. Nie jest to stan normalny i pożądany, ponieważ typowym miejscem bytu bakterii w ludzkim ciele jest jelito grube. Jelito grube i ów występujące bakterie lubią się, mają symbiotyczny stosunek – To taka sytuacja win-win. Bakterie pomagają nam trawić jedzenie, wytwarzać witaminy czy stymulować system od bad word ościowy, a my dajemy im miejsce bytowania w opcji all-inclusive.
Problem pojawia się gdy dojdzie do rozwoju SIBO – chronicznej infekcji bakteryjnej w jelicie cienkim, czyli w miejscu gdzie odbywa się większość trawienia. Nie jesteśmy atakowani przez żadne groźne dla nas mikroby, które niechcący z czymś zjedliśmy, są to bakterie, bez których nie moglibyśmy istnieć, ale które pechowo znalazły się w niewłaściwym miejscu i w niewłaściwym czasie.

Skąd się biorą te wszystkie dolegliwości?

Bakterie które omyłkowo trafiły do jelita cienkiego, żywią się jeszcze niestrawionym jedzeniem, produkując przy tym gaz, który byłby niegroźny w jelicie grubym. Ponieważ gaz powstaje daleko od końca układu pokarmowego, mogą i często pojawiają się silne wzdęcia bez gazów (gaz zostaje w jelicie cienkim powodując dolegliwości). Ponadto enzymy produkowane przez bakterie oraz produkty reakcji metabolicznych, zachodzących w ich komórkach, upośledzają produkcję naszych enzymów trawiennych, rozkładających m.in. disacharydy , którymi (jeśli nie zostaną rozłożone) żywią się bakterie. I koło się zamyka. To sprawia, że chory uskarża się na co raz częstsze bóle, wzdęcia, mdłości, biegunki po spożyciu pokarmów, szczególnie tych bogatych w cukry.
Ponadto bakterie, które skolonizowały jelito cienkie, biorą na barki nie tylko odpowiedzialność za przykre dolegliwości gastryczne, ale także za niedobory składników odżywczych, a w późniejszym etapie za zespołu złego wchłaniania. Ponieważ rozkładają one żółć, ograniczone zostaje wchłanianie tłuszczów, a to z kolei prowadzi do zmniejszonej absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K i całej plejady konsekwencji z tym związanych takich jak: osteoporoza, tężyczka, ślepota zmierzchowa, problemy skórne i zaburzenia nastroju…

Co może być przyczyną SIBO?

  • niedostateczne wydzielanie kwasu solnego
  • zespół nieszczelnego jelita
  • zmniejszona motoryka jelita – co w konsekwencji nie pozwala na fizyczne usunięcie resztek pokarmowych oraz bakterii z jelita cienkiego i prowadzi do rozwoju lub akumulacji bakterii.
  • może to być wynikiem cukrzycy, niedoczynności tarczycy, stresu, diety bogatej w cukier i produkty przetworzone

Diagnostyka SIBO

Podstawowym dostępnym w Polsce narzędziem diagnostycznym, które pozwala na określenie, czy zaistniał przerost bakteryjny w jelicie cienkim, jest wodorowy test oddechowy (WTO). Polega on na pomiarze wodoru w wydychanym powietrzu. Wykonuje się go urządzeniem o nazwie gastrolyser.

Ale o tym w następnym poście, ponieważ postawiłam pobawić się w królika doświadczalnego. Jedną z klinik, która oferuje taki test jest Przychodnia Prima (https://www.facebook.com/pages/Zesp%C3%B3%C5%82-Przychodni-Specjalistycznych-Prima/399735066732276), która pomoże mi poznać metodę diagnostyczną tego schorzenia.

sibo

Udostępnij: