Avocado on toast 😍😍
Moja ulubiona australijska kanapka, a do tego kipiący żelazem koktajl z zielonej pietruszki.
Ostatnio mam pod swoją opieką kilka przyszłych mam i to właśnie im dedykuję ten przepis. Mamy tu mnóstwo witamin, tłuszcz ułatwiający ich przyswojenie, kwas foliowy, likopen, a hemoglobina rośnie od samego patrzenia 🙂

Zacznijmy od koktajlu. Pęczek pietruszki (tak! cały pęczek!) miksujemy z kiwi, 2 plasterkami cytryny, 1/2 banana i jedną szklanką wody. Dzięki obecności witaminy C, żelazo wchłonie się dużo efektywniej, a to klucz do sukcesu w walce z anemią.

Teraz pora na kanapkę. W czasie kiedy nasz tost delikatnie się podpieka, my na odrobinie oliwy z oliwek grilujemy pomidorki koktajlowe w towarzystwie pestek dyni. Awokado rozgniatamy nonszalancko widelcem i posypujemy płatkami chilli. Do tego świeży ogórek, kiełki brokuła, kilka listków świeżej bazylii i gotowe. 🙂
12662651_1115389545151870_216110354054944706_n

Udostępnij: