Delikatnie podrasowana plażowa wersja “browar i jagodzianka” 🙂
Kombucha i trufle czekoladowe bez glutenu i mleka.

Co to jest Kombucha i dlaczego jest taka fajna?
Jest to orzeźwiający napój przygotowany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japoński, czyli kolonię bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii.

Kombucha jest naturalnym suplementem diety:
-usprawnia pracę wątroby, nerek, pęcherza moczowego oraz układu trawiennego
-wspomaga metabolizm
-odtruwa i wzmacnia układ immunologiczny
-pomaga w odbudowaniu mikroflory jelit po kuracji antybiotykowej
-spowalnia proces starzenia się komórek
– zawiera: witaminę C, magnezu,wapń, miedź, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12),kwas foliowy, kwas mlekowy

Podobno to napój długowieczności. Jego historia sięga 414 roku n.e. kiedy to sprowadzono go z Chin do Japonii na życzenie cesarza. Jednak dopiero XX wieku został ponownie spopularyzowany przez pewną japońską lekarkę, która przeprowadzała badania na kaukazie dotyczące zaskakującej długowieczności niektórych mieszkańców wsi. Powodem dożycia ponad 100lat,przy zachowaniu pełnej witalności, miało być właśnie spożywanie przez nich napoju z grzybka herbacianego.

Piłam go dość regularnie podczas pobytu w Australii, data w dowodzie mi się chyba nie cofnęła, ale walory smakowe i świetne orzeźwienie w upalne dni to dla mnie i tak wystarczająca zachęta 🙂

Udostępnij: