Delikatnie podrasowana pla偶owa wersja “browar i jagodzianka” 馃檪
Kombucha i trufle czekoladowe bez glutenu i mleka.

Co to jest Kombucha i dlaczego jest taka fajna?
Jest to orze藕wiaj膮cy nap贸j przygotowany ze s艂odzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japo艅ski, czyli koloni臋 bakterii i specjalnej kultury dro偶d偶y, kt贸ra nale偶y do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur dro偶d偶y i bakterii.

Kombucha jest naturalnym suplementem diety:
-usprawnia prac臋 w膮troby, nerek, p臋cherza moczowego oraz uk艂adu trawiennego
-wspomaga metabolizm
-odtruwa i wzmacnia uk艂ad immunologiczny
-pomaga w odbudowaniu mikroflory jelit po kuracji antybiotykowej
-spowalnia proces starzenia si臋 kom贸rek
– zawiera: witamin臋 C, magnezu,wap艅, mied藕, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12),kwas foliowy, kwas mlekowy

Podobno to nap贸j d艂ugowieczno艣ci. Jego historia si臋ga 414 roku n.e. kiedy to sprowadzono go z Chin do Japonii na 偶yczenie cesarza. Jednak dopiero XX wieku zosta艂 ponownie spopularyzowany przez pewn膮 japo艅sk膮 lekark臋, kt贸ra przeprowadza艂a badania na kaukazie dotycz膮ce zaskakuj膮cej d艂ugowieczno艣ci niekt贸rych mieszka艅c贸w wsi. Powodem do偶ycia ponad 100lat,przy zachowaniu pe艂nej witalno艣ci, mia艂o by膰 w艂a艣nie spo偶ywanie przez nich napoju z grzybka herbacianego.

Pi艂am go do艣膰 regularnie podczas pobytu w Australii, data w dowodzie mi si臋 chyba nie cofn臋艂a, ale walory smakowe i 艣wietne orze藕wienie w upalne dni to dla mnie i tak wystarczaj膮ca zach臋ta 馃檪

Udost臋pnij: