L-cysteina (E920) Made in China

Czy aby na pewno KOCHASZ ją ZAŻARCIE ??!!
Otóż prawda bywa ciężkostrawna…

Co: L-cysteina (E920)
Producent: Chiny

L-cysteina to związek chemiczny wykorzystywany jako spulchniacz poprawiający właściwości mąki, dzięki czemu można krócej i lepiej ugniatać ciasto. Stosowana jest również do barwienia wędlin, a w sokach owocowych działa jak przeciwutleniacz.

L-cysteinę można produkować całkowicie syntetycznie lub za pomocą genetycznie zmodyfikowanych bakterii. Jenak najwięcej produkuje się jej z włosów, ptasich piór i zwierzęcych kopyt. Największym producentem są Chiny, które w produkcji przetwarzają odpady z… krajowych salonów fryzjerskich!
Gdy następnym razem będziecie jeść kanapkę, pamiętajcie, że najprawdopodobniej smakujecie właśnie włosy Chińczyków 😀

Udostępnij: