Przygotowanie tego posiłku zajęło mi 20 minut. (Przysięgam!)
Uwielbiam proste i szybkie rozwiązania, które zadziwiają smakiem! Oto jedno z nich… Stek z tuńczyka w towarzystwie pesto z rukoli i delikatnej cukinii.

Sekret tego dania tkwi w…
Pamiętaj, że tuńczyka powinno się smażyć szybko, na bardzo gorącej patelni, aby w środku został różowy! Nie trzymaj go zbyt długo na patelni bo wyschnie i straci smak.

Stek z tuńczyka
-stek z tuńczyka
-sól, pieprz, oregano
-1 łyżeczka oleju rzepakowego

Stek z tuńczyka, oprósz przyprawami. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Tuńczyka smaż po 1min z każdej strony.

Dodatki: Pesto z rukoli + cukinia
-2 garście rukoli
-1 łyżeczka kaparów
-1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy
-sól, pieprz, sok z cytryny
-słonecznik łuskany do posypania

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj, przed podaniem posyp odrobiną słonecznika. (rada dla dbających o kaloryczność potraw: 1 łyżka słonecznika to ok. 60kcal)

-cukinia
-1/2łyżeczki oleju rzepakowego

Umyj i obierz cukinię za pomocą obieraczki do warzyw, dzięki temu uzyskasz cieniutkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię dosłownie na kilka chwil, aż cukinia zmięknie.

68-stek-z-tunczyka-2

68-stek-z-tunczyka

Udostępnij: