Bazowy przepis już poznaliście. Teraz czas na odrobinę szaleństwa ;)) Muszę przyznać, że ta wersja powstała zupełnie przypadkiem, miałam ochotę na coś słodkiego.
Ktoś zapyta: to czemu zamiast zjeść po prostu kawałek czekolady, wsadziłaś ją do ciasta przeznaczonego na naleśniki?
Odpowiadam: smak czekolady znam (aż za dobrze :D), ale czekoladowych, naleśników gryczanych jeszcze nigdy nie jadłam. To był mój pierwszy i nie ostatni raz. Są obłędne!!!

Bezglutenowe naleśniki. Wersja deserowa.
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 1 jajo
– 1szklanka mleka roślinnego
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– szczypta soli
– 4 kostki gorzkiej czekolady 90% (lub 1 łyżka naturalnego kakao)
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– dojrzały banan,
– śliwki-renklody (taka odmiana)
– dressing: 2 łyżki syropu klonowego + sok z ½ pomarańczy (pycha!)

Mąkę przesiej, dodaj odrobinę soli. W osobnej miseczce wymieszaj trzepaczką jajko z mlekiem, wodą i rozpuszczoną czekoladą (ponieważ jestem fanką łatwych rozwiązań dodałam odrobinę ciepłej wody i poczekałam, aż czekolada się rozpuści). Wlej do suchych składników i połącz. Odstaw ciasto na ok. 20min, jeżeli będzie zbyt gęste dodaj jeszcze odrobinę mleka/wody, aby uzyskać dość rzadką konsystencję. Usmaż naleśniki i wypełnij dodatkami.

Słodkie dodatki: Naleśnik wypełnij plasterkami banana i śliwek. Polej obficie dressingiem. Podawaj na ciepło lub na zimno.

67-nalesniki-gryczane-2

67-nalesniki-gryczane-wersja-deserowa

Udostępnij: