Sekret udanych naleśników tkwi w…
* Mąka gryczana chłonie więcej wody niż mąka pszenna, dlatego ciasto naleśnikowe po odstaniu przez ok 20 minut należy rozrzedzić mlekiem/wodą. Musi mieć dość rzadką konsystencję aby równomiernie i szybko rozlać je na rozgrzanej patelni.
*Przesianie mąki i dodatek wody gazowanej nada im delikatności i puszystości.

Bezglutenowe naleśniki. Wersja wytrawna.
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 1 jajo
– 1szklanka mleka roślinnego
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– szczypta soli
– naturalny przecier pomidorowy, domowej roboty
– odrobina sera Grana Padano/Pecorino
– mieszanka warzyw (ja dodałam te, które akurat miałam w lodówce)
– oregano, bazylia, pieprz

Mąkę przesiej, dodaj odrobinę soli. W osobnej miseczce wymieszaj trzepaczką jajko z mlekiem i wodą. Wlej do suchych składników i połącz. Odstaw ciasto na ok. 20min, jeżeli będzie zbyt gęste dodaj jeszcze odrobinę mleka/wody, aby uzyskać dość rzadką konsystencję. Usmaż naleśniki i wypełnij dodatkami.

Wytrawne dodatki: Warzywa usmaż na patelni, dopraw otartą bazylią, oregano i świeżo mielonym pieprzem. Na naleśniku rozsmaruj obficie sos z pomidorów, dodaj warzywa oraz odrobinę startego sera. Zapiecz przez chwilę na patelni i podawaj.
67-nalesniki-gryczane-wersja-wytrawna

Udostępnij: