Cudze chwalicie, swego nie znacie…
Już niejednokrotnie powiało tutaj egzotyką, był amarantus, była quinoa, przyszedł czas na zachwyty nad naszą rodzimą gryką. Od razu słyszę w głowie jęki moich pacjentów: wszystko byle nie kasza gryczana! Nie wiem skąd ta często pojawiająca się niechęć, ale… hola, hola! Gryka to nie tylko kasza! Po zmieleniu ziaren otrzymujemy bardzo wartościową, bogatą w białko, skrobię i przede wszystkim bezglutenową mąkę, która może być wykorzystywana do produkcji chleba, makaronów, ciastek i naleśników itp.

Pewnie każdy zna przepis na placki z cukinii, ale co powiecie na zastąpienie mąki pszennej, mąką gryczaną? Ja odkryłam zupełnie nowy smak i do starego przepisu już nie wrócę.

Potrzebne składniki:
– 1 duża cukinia
– 1 łyżka cebuli czerwonej (poszatkowanej)
– 1 łyżka cebuli białej (poszatkowanej)
– 1 jajo
– natka pietruszki
– 3-4 łyżki mąki gryczanej
– sól, pieprz
– olej rzepakowy do smażenia

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól. Odczekaj chwilę aż puści sok, lekko odciśnij i odcedź. Dodaj poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki, jajko. Mąkę dodawaj stopniowo, mieszając co jakiś czas. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj jeszcze odrobinę mąki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż placki na złocisty kolor.
62-bezglutenowe-placki-z-cukini-2

63-bezglutenowe-placki-z-cukinii

Udostępnij: