Ostatnio zostałam uraczona przez moich przyjaciół wegańskim śniadaniem. Wielbiciele mięsa prawdopodobnie w tym momencie przestali już czytać ten post, jednakże wszystkim lubiącym testować nowe smaki, polecam wypróbowanie tego przepisu. Jak poinformowali mnie przyjaciele, została mi zaserwowana tak zwana “Tofucznica” – czyli bezjajeczna wersja jajecznicy ;))) Brzmi zabawnie, ale smak jest naprawdę ciekawy (a wykonanie banalne) i jest to kolejny przepis, który na pewno na stałe zagości w moim prywatnym menu.

Składniki:
– tofu (naturalne, bez dodatków)
– 1łyżeczka świeżej pryczki chilli
– 1/2 cebulki dymki
– pomidor
– 1łyżeczka koncentratu pomidorowego
– szczypiorek
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Papryczkę chilli oraz dymkę drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie. Pomidor obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż, aż zmięknie i puści sok. Dodaj pokruszone tofu i odrobinę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Pod koniec smażenia dodaj dużą ilość szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj.2014-08-23-15-33-48

Udostępnij: