Najlepsze przepisy powstają wtedy, kiedy gotujesz z całym sercem i chcesz sprawić komuś przyjemność. To jeden z nich. Wypróbujcie koniecznie!2014-08-09-20-31-11

PSTRĄG PIECZONY

świeży pstrąg
cytryna
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
przyprawy: rozmaryn, koperek, pieprz

Pstrąga umyj dokładnie i oczyść z łusek. Skrop obficie sokiem z cytryny, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Przygotuj marynatę: wmieszaj oliwę z oliwek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, suszony koperek. Natrzyj rybę marynatą (jedynie skórę), oprósz pieprzem i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Możesz posolić delikatnie rybę (ja unikam soli). Zawiń w papier do pieczenia i piecz ok. 20-30min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sekret tkwi w…
– świeża ryba jest gwarantem sukcesu
– pod koniec pieczenia rybę odwiń z papieru i piecz jeszcze 2-3min, dzięki temu skórka ładnie się zrumieni2014-08-09-16-31-33
SAŁATKA Z AWOKADO I ANANASA

ananas (świeży lub z puszki)
awokado
młoda cebulka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka majeranku (lub kilka gałązek świeżego)
szczypta chilli, sól i pieprz

Dresing: wymieszaj oliwę, ocet jabłkowy, majeranek, chilli, sól i pierz.
Awokado oraz ananasa obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę drobno posiekaj. Wymieszaj i polej dresingiem. Odstaw do lodówki na 30min, aby smaki się przegryzły.

Sekret tkwi w…
– przygotowując sałatkę zacznij od dresingu, aby obrane owoce nie ściemniały, należy je nim polać bezpośrednio po obraniu
2014-08-09-16-59-59
2014-08-09-17-00-36
50-pstrag-pieczony
50-salatka-z-awokado-i-ananasa

Udostępnij: