Danie pod hasłem: „Wróciłam do domu po pracy, nikt i nic nie zmusi mnie żebym poszła jeszcze po zakupy. Trudno, ugotuję coś z niczego”. Przyznam mało skromnie, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 🙂

Po szybkich oględzinach domowych zapasów, wytypowane zostały:
– pierś z kurczaka
– zamrożone wieki temu grzyby leśne (dziękuję mamo!)
– białe wytrawne wino (1/2 szklanki)
– cebula
– natka pietruszki
– kasza jaglana
– sól i pieprz, bazylia otarta
– 1łyżka oliwy z oliwek

Kurczaka umyj i pokrój. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż przez chwilę cebulkę i dorzuć kurczaka, gdy lekko się zetnie posól go (dzięki temu zabiegowi pozostanie soczysty). Odczekaj chwilę, aż się zarumieni i dodaj grzyby oraz białe wino. Duś około 10-15min aż wino odparuje. Dopraw do smaku i posyp obficie natką pietruszki. U mnie jako dodatek aromatyczna kasza jaglana ugotowana z ząbkiem czosnku i liściem laurowym.2014-06-29-20-12-25

Udostępnij: