Ehhhh znowu ten kurczak? 🙂
Nierzadko słyszę od pacjentów i znajomych, że brak im pomysłów jak przyrządzić kurczaka lub indyka, że znudziła im się już grillowana/pieczona pierś i ten smak śni im się po nocach.
A ja z uporem maniaka zapewniam, że wystarczą małe zmiany, które pozwolą urozmaicić Wasze menu! Proponuję do standardowego kurczaka z grilla dodać ser halloumi i tapenadę.
Nie próbowaliście tego wcześniej? Wiedziałam :))

Halloumi – biały, półtwardy cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Szczególnie nadaje się do grillowania i smażenia, gdyż nie tylko nie topi się pod wpływem temperatury, ale nabiera wtedy wielu dodatkowych właściwości smakowych. Nie kruszy się przy krojeniu go w plastry.

Tapenada – jest to pasta, której główny składnik stanowią czarne oliwki, obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się kapary, anchois, suszone pomidory, czosnek, bakłażan, różne przyprawy oraz oliwa z oliwek. Najczęściej podawana jest na chrupiącym pieczywie.

Lista potrzebnych składników:
pierś kurczaka/indyka
oliwa z oliwek
otarta bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka
ser halloumi
czarne oliwki bez pestek
suszone pomidory w zalewie
szczypiorek46-kurczak-halloumi-tapenda

Udostępnij: