Kupując FASOLĘ- sprawdzaj, czy ziarna są całe i nieuszkodzone. Przechowuj ją w ciemnym miejscu i w szczelnie zamkniętych, suchych pojemnikach, inaczej szybko spleśnieje. Dobrze przechowywana zachowuje świeżość do 6 miesięcy.

Suszoną należy moczyć w zimnej wodzie, po kilku godzinach ją odlać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Niektórzy polecają gotowanie fasoli w tej samej wodzie w której była moczona, aby zapobiec sporej utracie składników mineralnych i witaminy B. Niestety fasola gotowana w ten sposób może powodować wzdęcia.
Gotuj ją bez przykrycia i sól dopiero pod koniec gotowania lub już po -inaczej fasola nie zmięknie.

Gdy masz niewiele czasu i liczy się wygoda, możesz ominąć etap pośredni i kupić już ugotowaną fasolę w puszcze. Pamiętaj aby wybrać tę bez dodatku cukru i soli!

Udostępnij: