Na wstępie muszę nieskromnie przyznać, że wyszła obłędnie smaczna…
Frittata bo o niej mowa, czyli potrawa sporządzana ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia.
Francuska –smaży się ją tylko z jeden strony, lekko ścięta na wierzchu
Hiszpańska – mocno zrumieniona z obu stron(czasem nazywana tortillą)
Włoska– podpieka się ją na patelni, a następnie zapieka w piekarniku
Dodatki zawsze zawiera w swym środku, tym różni się od klasycznego omleta, gdzie nadzienie układa się na wierzchu a następnie składa się go na pół.

p.s. jeżeli masz problemy z trawieniem laktozy wprowadź małe modyfikacje do przepisu: jogurt naturalny zastąp odrobiną wody gazowanej, ser żółty odrobiną parmezanu, natomiast feta jest ok – w takiej ilości nie powinna wywołać niepożądanych objawów

fittata-ze-szpinakiem-i-feta-kochaj-zazarcie2

fittata-ze-szpinakiem-i-feta-kochaj-zazarcie3

fittata-ze-szpinakiem-i-feta-kochaj-zazarcie4

fittata-ze-szpinakiem-i-feta-kochaj-zazarcie1

Udostępnij: