Przepis dedykuje wszystkim, którzy myśleli do tej pory, że gryczana jest nudna i dobrze smakuje tylko polana hektolitrami sosu.

Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych kasz nie jest pozyskiwana ze zboża, a z nasion gryki (zaliczanej do zbóż rzekomych czy pseudozbóż).

Dlaczego warto ją jeść?

– Zawiera dużą ilość błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i regulującego trawienie
– Ma niski indeks glikemiczny -znaczna zawartość skrobi, powoli rozkładanej w naszym organizmie na glukozę, zapewni nam sytość na długi czas i pomoże powstrzymać nagłe napady głodu.
– To prawdziwa bomba magnezowa. Dzięki zawartości tego pierwiastka łagodzi stres i bezsenność.
– Ważna informacja dla przyszłych mam! zawiera sporo kwasu foliowego, który odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój płodu
– Informacja dla bezglutenowców: możecie jeść ją spokojnie, nie zawiera glutenu

zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-kochaj-zazarcie1

zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-kochaj-zazarcie2

zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-kochaj-zazarcie3

Udostępnij: