Trwa burzliwa dyskusja, skąd pochodzi ten przepis. Myślę, że większość Hindusów twierdzi jednak, że jest to wypaczona, brytyjska wersja dania kuchni indyjskiej 🙂

Fakt jest taki, ze to najczęściej podawany w Wielkiej Brytanii kurczak curry. Jego międzykulturowa popularność skłoniła ministra spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii Robina Cooka do ogłoszenia kurczaka tikka masala brytyjską potrawą narodową.

Gdy nie masz ochoty na długie kucharzenie i stanie przy garnkach, ale nie chcesz rezygnować z oszałamiającego i niecodziennego (no chyba, że jesteś Hindusem;D) smaku. To danie będzie idealnym rozwiązaniem. Zazwyczaj nie polecam korzystania z gotowych sosów, ale w tym wypadku z czystym sumieniem można zrobić odstępstwo od reguły. Wystarczy go tylko odpowiednio podrasować ;))

Jeżeli masz wszystkie składniki pod ręką przygotowanie tego dania zajmie Ci ok. 30min.

13-tikka-masala-2
zdjecie6

 

13-kurczak-tikka-masala

Udostępnij: