Musze przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Przepis szybki w wykonaniu i uzależniający w smaku. Dzięki niemu namówisz zarówno dzieci jak i męża do zjedzenia otrąb owsianych bez kręcenia nosem 😉

7-omlet-na-slodko-2

Puszysty omlet na słodko

Omlet: 2 jaja
2 łyżki otrąb owsianych
cynamon (tyle ile lubisz)
szczypta soli
Dodatki: borówki, maliny, syrop klonowy

Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka roztrzep widelce, dodaj otręby oraz cynamon i ponownie zamieszaj. Następnie połącz białka z żółtkami, bardzo delikatnie mieszając. Smaż omlet 3-4 min na uprzednio rozgrzanej patelni, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 2 min. Podawaj ze świeżymi owocami i syropem klonowym.

Sekret tkwi:

  • omlet smaż bez przykrycia, dzięki temu zachowa swoją puszystą strukturę
Udostępnij: